Monday, November 17, 2008

Haasteruokaa - challenge foodTämän reseptin myötä osallistun ensimmäistä kertaa kuukauden ruoka haasteeseen. Itseasiassa halusin osallistua jo lokakuussa mutta tuoreen kalan ja etenkin silakoiden löytäminen Etelä-Saksasta osoittautuikin niin suureksi haasteeksi, että jätin suosiolla osallistumatta.
Melukylän Krisu valitsi marraskuun teemaksi lampaan ja niin kuin hän blogissaan kirjoitti sesonki- ja lähituotetun ruoan suosimisesta, päätin minäkin hyödyntää kaalia. Tällä hetkellä Freiburgin torit ovat täynnä mitä erilaisimpia kaalilajikkeita, joista yksi suosikkini on ehdottomasti savoijinkaali, joka tunetaan myös nimellä kurttukaali.
Siispä otin askeleen kohti uutta ja muutin hieman perinteistä kaalikääryle ohjetta.


Savoijinkaalikääryleet lammastäytteellä (6 kpl)6 isoa savoijinkaalin lehteä
200 g jauhettua lampaanlihaa
1 sipuli
1 dl keitettyä täysjyväriisiä
1 kananmuna
0,5 dl kermaa
nokare voita
0,5 tl hunajaa
2 dl lihalientä
1 rkl tummaa siirappia


Hienonna sipuli ja kuullota paistinpannulla tilkassa öljyä. Lisää liha ja ruskista hieman (ei tarvitse kypsentää täysin). Ota liedeltä ja anna jäähtyä.

Keitä sillä aikaa kaalin lehtiä kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Kuivaa lehdet talouspaperilla ja veistä kovia kantoja/ruotoja veitsellä pois.

Sekoita kulhossa keskenään sipuli-lampaanliha, kerma, kananmuna ja hunaja.
Mausta suolalla, valkopippurilla ja hunajalla.

Aloita sitten kääröjen teko: Jaa täyte kuuden kaalinlehden kesken ja painele tiiviiksi. Taittele lehdet paketeiksi ja asettele voideltuun uunivuokaan taitoskohta alaspäin. Kaada lihaliemi pohjalle.

Sivele kääröt voisulalla ja valuta siirappia päälle.
Paista 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi perunamuusin ja puolukkahillon kanssa!

The theme of November's food blogger's challenge is lamb, so I am taking part to the competition with the following recipe.


Savoy cabbage rolls with lamb filling


6 large savoy cabbage leaves
200 grams minced lamb meat
70 grams cooked brown rice
1 onion
5 tablespoons cream
1 tablespoon butter
0,5 teaspoon honey
200 ml meat bouillon
1 tablespoon dark syrup


Cut the onion into small dices and cook in a frying pan until golden. Add the lamb meat and cook for a few minutes (it doesn't have to be completely done). Put it then to a bowl and let it cool down.

Boil the cabbage leaves in boiling water for 5 minutes. Dry them with a cloth and cut the hard parts away with a knife.

Add the cream, eggs and honey to the mixture in the bowl and mix. Season to taste with salt and white pepper. Then divide the mixture equally on the middles of the cabbage leaves, and form them into tight packages.
Set them on a griesed oven dish so that the folding areas are faceing down. Pour the bouillon on the bottom of the dish.

Spread the melted butter and the syrup on top of the rolls and bake for 40 minutes in 175 °C (325 F) until golden.
Serve with mashed potatoes and lingonberry jam!

4 comments:

Krisu said...

Savoijinkaali on hieno kaali ja sun lammaskääryleiden kuvia katsellessa tuli ihan mieletön nälkä! Onnea kisaan!

Julia @ crazyaboutbretzels said...

Kiitos! savoijinkaali ihanaa ja maistuu ihan sellaisenaankin kun sitä vaikka vähän kuullottaa voissa. toivottavasti saat mielekästä vatsan täytettä pian! :D

ari said...

Äijäruokala voisi yrittää päästä tällä reseptillä eroon kaalikäärylekammostaan.

Viimeksi olen kaalikääryleitä syönyt intissä "talvi"leirillä, jonka aikana satoi räntää vaakasuoraan. Ja siitä on aika kauan...

Julia @ crazyaboutbretzels said...

No sitten, Ari! Jos kammo ei näillä lähde niin sitten ei ehkä millään! Valitset vain päivän jolloin räntää sataa taas vaakaruoraan, uuni lämpenemään ja askel kerrallaan. Onnea matkaan! :D