Sunday, October 5, 2008

Neuer Süsser


Lauantai-aamupäivisin minut voi löytää Freiburgin isoimmalta ja keskeisimmältä torilta eikä tämä lauantai ollut poikkeus. Siellä saattaa vierähtää useampikin tunti vaikka olen oppinut tekemään itselleni selkeän listan siitä mitä tarvitsen, koska muutoin päädyn harhailemaan värien, tuoksujen ja makujen perässä, ihmisvilinän keskellä päättömänä, lopputuloksena repullinen heräteostoksia. Toki teen niin nytkin, mutta näin torikäynneissäni on sentään hiukan tolkkua.
Lokakuun alku on näillä viininviljelyn alueilla erityistä aikaa. Torikojut pursuavat viinirypäleitä ja joka toiselta kojulta saa ostaa eurolla lasillisen sakeaa, poreilevaa juomaa, joka maistuu mummon tekemältä mehulta mutta nousee päähän kuin kuohuviini auringonpaisteessa.
Kyseessä on viinirypäleiden ensisadosta prässätty juoma, joka perinteisimmin nautitaan Zwiebelkuchenin eli sipulipiirakan (jota aion lähiaikoina valmistaa!) kanssa. Neuer Süsser (suora suomennos uusi makea), toiselta nimeltään Federweisser on paitsi hyvää, myös terveellistä. Sen sanotaan puhdistavan elimistöä ja sisältää hyvien maitohappobakteereiden lisäksi B1 ja B2 vitamiineja. Sen lisäksi siinä on tallella viinirypäleiden kaikki vitamiinit johtuen siitä, että Federweisserin valmistusprosessi on hyvin yksinkertainen; rypäleet prässätään mehuksi, lisätään hiiva ja pullotetaan. Hiivan käymisprosessi alkaa samantien, tuottaen hiilihappoa ja alkoholia. Maku onkin hieman hiivaisa ja muistuttaa makeaa sitruuna limonaadia.
Ostosreissuni sujui siis iloisissa tunnelmissa eikä pieni syyssade jostakin syystä haitannut ollenkaan!


No comments: