Sunday, October 12, 2008

Why didn't I think of that!


I often spend hours in bookstores going through cook books, getting ideas and inspiration, memorizing recipies and looking at pictures. Then influenced by this I like to improvise at home. This Saturday I found a book about baking cakes in jars. The book was so cute and had such nice ideas that I couldn't resist buying it.
Basically it's possible to put almost any batter into a glass jar and bake it in an oven. Just close the lid well when the cake is still hot and it'll last two months in your cupboard, ready for an unexpected guest! This also makes a great gift and I'm thinking of sending a chocolate one to Finland for my father's birthday. Hope he doesn't read this..!

Here's my first experiment:

Marble Cake

3 egg whites
3 egg yolks
pinch of salt
100 g soft butter
200 g sugar
1 teaspoon vanilla extract or vanilla sugar
1 tablespoon baking powder
100 ml milk
300 g flour
50 g dark cocoa powder


Grease 3 glass jars (I used 400 ml contets jars) and preheat oven to 180 °c or 350 F.
With an electric mixer beat egg whites and salt until hard and foamy.
In another bowl whisk egg yolks, butter, sugar and vanilla to a foamy texture.
Mix flour and baking powder together and add to the egg-butter mixture along with 75 ml milk. Carefully fold in eggwhites.
Move half of the batter into another bowl and add the rest of the milk and cocoa powder to one of the batter bowls. If the mixture is too dry and difficult to handle add more milk.
Fill glass jars half full in turns with the two batters. Bake for 45-60 minutes, until a toothpick comes out dry. Close immediately with a lid and store in a cool dark place.

4 comments:

Rossana said...

Ihanan näköisiä tölkkikakkuja:D! Minkä niminen se tölkkkikakkukirja oli minkä löysit? Mä jätin sulle jo viestiä tuonne mun blogiin, mutta kysäisempä vielä, että mikähän ton kakun nimi on saksaksi niin voisin googlata saksankielisiä sivuja:)?

Julia said...

Kiitos:) Kirja kuuluu GU ruokakirjasarjaan ja tämän kirjan nimi on Kuchen im Glas. tässä linkki: http://www.amazon.de/Kuchen-Glas-Saftige-Minis-cooking/dp/3833806605

Kakun nimi on saksaksi Marmor Kuchen ja onkin varsin yleinen kahvin kaveri! Minun versioni oli sovellus kyseisen kirjan sekä kaakao paketin kyljessä olevasta ohjeesta. Tässä vielä toinen hauska linkki tölkkikakkuihin liittyen: http://www.kuchen-im-glas.com

p.s juustokakunkin voi leipoa lasiin!

Rossana said...

Heh mä olen vähän epäselvä:) Tarkoitin juurikin tuota tölkkikakkua saksaksi eli ilmeisesti kuchen im glas? Toi kirja näyttää ihan mahdottoman söpöltä. Sitä ei salee saa englanniksi..:(

Kiitokset kovasti avustasi ja linkeistä! Olisi muuten ihan mahdottoman kivaa jos tekisit blogiisi tuon juustokakun!

On harmillista kun en oiken osaa saksaa muutamia törkeyksiä lukuunottamatta ja tää tölkkikakkumaailma taitaa olla kovin saksankielinen.

Julia said...

juuri tölkkikakku siis on Kuchen im Glas:) enpä usko että sitä kirjaa englanniksi löytää.. voin kyllä pitää silmällä jos vaikka sattuisi eteen! Pitääpä sitten tehdä juustokakkua kunhan vaan edelliset tölkit tyhjenevät! :)