Friday, October 3, 2008

Studentenfutter

on saksaa ja tarkoittaa suoraan käännettynä opiskelija ruokaa. Kun menee Saksassa kauppaan ja pyytää Studentenfutteria, saa käteensä pussillisen pähkinöitä jonka sekaan on eksynyt muutama rusina. Aikoinaan pähkinät ja kuivatut hedelmät olivat opiskelijoille tyypillistä, edullista purtavaa. Vaikka ruoka täällä yleisesti ottaen onkin halvempaa kuin Suomessa, saattaa kuivatuista hedelmistä ja pähkinöistä joutua maksamaan enemmän kuin siellä kotona.
Köyhänä opiskelijana en (ehkä juuri tästä syystä) jyrsinyt tänä lauantai-iltana pähkinöitä...


Risotto on mitä mainiointa ruokaa silloin kun tekee mieli jotakin oikein hyvää ja kun varaa ei ole suuriin kulinaarisiin sijoituksiin. Tässä siis raikas ja yksinkertainen resepti.





Vietin lauantai-aamupäivän Freiburgin isoimmalla torilla haltioituneena kuin lapsi karkkikaupassa. Taisin kerätä säälipisteitä eräällä lihakojulla kun kysyin, olisiko mahdollista ostaa vain kolme siivua Schwartzwaldin ilmakuivattua kinkkua, sillä myyjä antoi ne minulle ilmaiseksi. Yksi niistä päätyi risottoni päälle.


Sitruuna risotto
kahdelle hengelle (eli yhdelle nälkäiselle Julialle) muunneltuna

7 dl kasvislientä

1 rkl oliiviöljyä
1/2 rkl voita
1 pieni sipuli

1,7 dl arborio riisiä
0,6 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 tl sitruunan kuorta
1 rkl sitruunan mehua
6 kpl basilikan lehteä (tai esimerkiksi salviaa tai timjamia)
2 rkl raastettua Parmigiano Reggiano-juustoa
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria


Aloita kiehauttamalla liemi ja pidä lämpimänä koko risoton teon ajan.

Kuumenna öljy ja puolet voista pannulla ja kuullota hienoksi silputtu sipuli.
Lisää riisi ja sekoita tauotta puukauhalla minuutin ajan, kunnes ovat jokseenkin läpikuultavia.
Lisää viini ja anna alkoholin haihtua minuutin tai kahden ajan, jälleen koko ajan hämmentäen.

Aloita sitten 15 minuutin pituinen liemen lisäys prosessi. Kaada siis noin desi kasvislientä, hämmennä kunnes riisi on imenyt nesteen ja lisää lientä. Jatka vartin ajan näin ja lisää sitten sitruunan kuori ja silputtu basilika.

Jatka lopun liemen lisäämistä vielä noin 10 minuutin ajan tai kunnes riisin koostumus on kermaista ja pehmeää mutta kuitenkin al dente, eli hieman pureskeltavaa. Jos liemi loppuu kesken, jatka kuumalla vedellä.

Sekoita joukkoon sitruunan mehu ja kypsennä vielä minuuutin ajan, kunnes neste on imeytynyt.

Ota pannu pois liedeltä ja sekoita reippain ottein loppu voi ja parmesan. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla.

Lähde: www.italianvegetarian.blogspot.com

No comments: